Tema Arsimore  (Platformë Personale)

Kjo platformë tani e tutje do të pasqyrojë pikëpamje individuale dhe ekipore mbi tema të ndryshme arsimore. Idetë kreative dhe hulumtimi në fushën e arsimit, do të ngulmojnë në identifikimin e qartë të burimeve që qojnë në përmirësimin e cilësisë në arsim.
Opinionet e parashtruara, do të ndezin idetë që fuqizojnë pasionin për të krijuar vlera.

Ju ftoj për bashkëpunim!

Email: alush_kryeziu@hotmail.com



Në vend të një urimi…
2.09.2014 Alush Kryeziu

Presidenti i 16-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Abraham Lincoln, e dinte vlerën e dijes dhe të mësuarit në jetë.
Për këtë, ai kishte vendosur që mësuesit të djalit të tij, t’i shkruante në formë përkujtimi rreth mënyrës se si duhet trajtuar një fëmijë i vogël.
Lincoln i kishte renditur mësuesit të djalit të tij, pikërisht në ditën e parë të shkollës, një sërë arsyesh e mësimesh të arta të cilat dëshironte që djali i tij t’i mësonte nga mësuesi.


Foto: Parafilloristët Ormiri dhe Diari u nisën, gjyshi u uron nipave fillim të mbarë!

Lexoni më poshtë letrën e Abraham Lincoln të shkruar në vitin 1830

Mësues i nderuar,

Djali im sot e fillon shkollën.
Pas pak, gjithçka do të jetë për të e çuditshme dhe e re, prandaj do të doja ta trajtonit butësisht.
Është një aventurë që ai do ta marrë me vete nëpër të gjitha kontinentet.
Të tilla aventura që ndoshta mund të përfshijnë luftëra, tragjedi dhe fatkeqësi. Ta jetosh këtë jetë, të duhet besim, dashuri dhe kurajo.
Për këtë, i dashur Mësues, do t'ju lutesha ta merrnit përdore e t'i mësoni gjëra që do t’i duhen t’i dijë, mësojeni atë – por butësisht, nëse mundeni.
Mësojeni se për çdo armik, ekziston një mik.
Atij do t‘i duhet të mësojë se jo të gjithë njerëzit janë të drejtë, se jo të gjithë njerëzit janë të sinqertë.
Megjithatë mësojeni se për çdo faqezi ka një hero dhe se për çdo politikan egoist, jeton një lider i përkushtuar.
Mësojeni nëse mundeni se 10 centë të fituar kanë shumë më tepër vlerë se një dollar i gjetur. Në shkollë, mësues, është shumë më e ndershme të dështosh se të mashtrosh.
Mësojeni atë si të humbë hijshëm, dhe si t'i gëzohet fitores kur ai fiton.
Mësojeni të jetë i mirë me njerëzit e mirë, dhe i ashpër me njerëzit e ashpër. Mundohuni t’i qëndrojë sa më larg zilisë, nëse do të mundeni dhe mësojani sekretin e një buzëqeshjeje të çiltër.
Mësojeni po të jetë e mundur – si të qeshë kur të jetë i trishtuar, dhe se të derdhësh lot nuk është aspak turp.
Mësojeni se mund të ketë dështim të ndershëm dhe fitore të turpshme.
Mësojeni t'i përqeshë cinikët.
Mësojeni nëse mundeni të zbulojë mrekullinë e leximit të librave, por gjithashtu i jepni edhe kohën e mjaftueshme për të kundruar misterin e përjetshëm të fluturimit të zogjve në qiell, të bletëve në diell e të luleve mbi një kodër të gjelbër.
Mësojeni të këtë besim në idetë e tij edhe nëse të gjithë do t`i thonë se janë të gabuara.
Mundohuni t`i mësoni birit tim forcën për mos e ndjekur turmën edhe kur të gjithë vrapojnë pas fitimtarit.
Mësojeni të dëgjojë me vëmendje çdo njeri, por gjithashtu të shoshitë të gjithë atë që dëgjon në sitën e së vërtetës dhe të marrë veç të mirën.
Mësojani atij sesi të shesë talentin dhe zgjuarsinë e tij tek ofertuesi më i lartë, por mos të pranojë kurrë asnjë lloj çmimi për shpirtin e zemrën.
Lejojeni të ketë kurajën për të qenë i padurueshëm. Lejoheni të ketë durimin për të qenë trim.
Mësojeni atë të ketë besim sublim te vetvetja, sepse atëherë ai do të ketë gjithmonë besim sublim në njerëzimin dhe në Zotin. Këto janë kërkesat, mësues, por ju bëni më të mirën që mundeni. Ai është fëmijë i vogël dhe i mirë… Dhe është biri im".

Me respekt,
Abraham Lincoln



Pushime të gëzuara!
2.07.2014 Alush Kryeziu

Të dashur nxënës,
Lulet që ju sollët në shkollë po rritën dhe po i japin hijeshi shkollës…
Pushime të gëzuara!



Shkolla pajiset me zmadhues zëri
30.06.2014 Alush Kryeziu


Duke falënderuar, z. Haki Rrustem Gashin, i cili pati ndihmuar shkollën me 500 €, nga të cilat mjete, me pëlqimin e Këshillit Drejtues të Shkollës u ble një fotokopje që pati kushtuar 395 € dhe nga pjesa e mbetur KDSH propozoi që shkolla të blejë një pajisje teknologjike për zmadhimin e zërit, pajisje kjo që do t’i shërbej shkollës në raste të veçanta, pasi që shkolla ka hapësirën për shumë qëllime dhe i është dashtë një pajisje e tillë. Kjo pajisje kushtoi 120 €.


         Haki Gashi

Drejtori i shkollës, Alush Kryeziu, falënderon dhe shpreh mirënjohje për z. Haki Gashin, për kontributin e dhënë për SHFMU “Beqir Gashi” në Rrezor (Mleçan) – Malishevë.



Duke ju falënderuar z. Shefqet Podvorica, që ia dhuroi shkollës 200 Euro, Biblioteka e Shkollës “Beqir Gashi” në Rrezor (Mleçan) sot, më 26 qershor 2014 është pasuruar edhe me 110 libra.

Ky donacion nga mërgimtari arsimdashës, do të jetojë gjatë në kujtesën e kësaj shkolle.
Komuniteti i shkollës dhe drejtori i kësaj shkolle ka ndarë një mirënjohje për kontributin e dhënë të mërgimtarit arsimdashës z. Shefqet Podvorica dhe ka propozuar që edhe Drejtoria Komunale për Arsim në Malishevë të ndajë mirënjohje për z. Shefqet Podvorica. 



Shefqet Podvorica, arsimdashës, ka ndihmuar me 200 € Shkollën Fillore të Mësme të Ulët “Beqir Gashi” në Rrezor (Mleqan), KK Malishevë.

Shefqet Podvorica,sot, më 25.06.2014, kishte njoftuar përmes rrjetit të intrenetit drejtorin e shkollës, Alush Kryeziun, se dëshironte t'i jepte një ndihmë shkollës, në mesazhin e tij ndër tjera shkruante: “Unë deshta të jap një dhuratë të vogël për shkollën tuaj, për bibliotekën apo ndonjë nevojë tjetër… për mes bankës unë ju dërgova nja 200 Euro…”

I nderuar mik, Z. Shefqet Podvorica, nuk e fsheh, Ju sot më emocionuat me gjestin human dhe njerëzor.
Në emër të nxënësve, mësimdhënësve, prindërve dhe në emrin tim personal, Ju falënderoj shumë!
Ju në fakt do jeni pjesë e kujtesës së shkollës sonë, që synon të bëhet cilësore, ndihma e Juaj na motivon dhe na nxitë që të bëjmë hapa në atë drejtim, pra për rritje të cilësisë në shkollën tonë. Nga kjo ndihmë, do të pasurojmë me libra bibliotekën e shkollës. Secili libër i blerë, me parat që Ju ia dhuruat kësaj shkolle, do të mbajë emrin tuaj, si donacion me vlerë.  
JU faleminderit!
Me respekt, Alush Kryeziu – Drejtor i shkollës 

———
I nderuar drejtor, z.Alush, mësimdhënës dhe nxënës, ishte kjo një dëshirë e imja e cila më lindi nga pamjet e bukura dhe rregulli e pastërtia e shkollës suaj, ky kontribut imi modest, është si shpërblim ndaj gjithë asaj që e pashë në vizitën e rastit virtuale në rrjetin e internetit. Do të dëshironim të gjithë që këso pamjesh të shohim në të gjitha shkollat tona anembanë Kosovës – Shembull për të gjithë. Më duhet të them këtu, se që nga viti 1992 kur erdha në mërgim, jam munduar që ta ndihmoj arsimin tonë, me mundësitë e mia, në nivel Kosove, komune dhe të vendlindjes sime, Universitetin e Tetovës, në fillimet e punës së tij, (nga ekipi udhëheqës i të cilit kam marrë mirënjohje), mësimin plotësues të fëmijëve tanë në diasporë etj.
Pa u zgjatur shumë, dëshiroj t’ju bartë vetëm një përvojë nga mërgimi, t´ju them se, nxënësit tanë të cilët kanë mbaruar shkollën fillore e të mesme te ne me një sukses solid, kanë arritur që nëpër universitetet e Evropës dhe në Shkolla të Larta, me mjaft sukses t´i mbarojnë studimet dhe kualifikimet tjera dhe të gjenden mjaft mirë në të gjitha drejtimet e synuara, gjë që nuk është rasti edhe me fëmijët e neve mërgimtarëve të cilët në përqindje ma të vogël po arrijnë të kenë sukses edhepse kushtet materiale ndoshta ma të mira, por rezultatet jo!
Prandaj me vullnet të angazhoheni të gjithë në mësim dhe të keni kurajo të plotë. Meqë jam në mërgim, lutëm dhe uroj shumë që shkollat tona, drejtorët e udhëheqësit e tyre të kenë bashkëpunim me mërgimtarë dhe që bashkërisht të mundohemi të bëjmë më shumë në plotësimin e kushteve më të mira nëpër shkollat tona si dhe në të gjitha fushat tjera, kulturorë, sport dhe shëndet të mirë për fëmijët tanë dhe qytetarët tanë.
Bashkërisht mundemi shumë…
Faleminderit dhe Suksese!

Me respekt, Shefqet Podvorica – Gjermani



Në SHFMU “Zekeria Rexha” në Gjakovë, ka filluar trajnimi për lehtësimin e zbatimit të Kurrikulës së Re.

Ndryshimet në sistemin arsimor, të iniciuara nga MASHT, donë qasje tjetër, e cila lidhet ngushtë me zhvillimin e vazhdueshëm profesional të mësuesve. Mësimdhënësit me përkushtim kërkojnë dhe hulumtojnë për njohuritë pedagogjike dhe në anën tjetër kërkojnë dhe hulumtojnë në vazhdimësi që të jenë zotërues të shkathtësive esenciale të shekullit 21, duke përfshirë këtu edhe përdorimin e teknologjive të reja në arsim.   
Trajnimi që ka filluar për mësimdhënësit e disa shkollave, në mesin e tyre edhe shkolla jonë, ka për objektiv të lehtësojë zbatimin e Kurrikulës së Re në tri nivelet e arsimit; parafillor, fillor dhe të mesëm i ulët.
Ndryshimet kurrikulare i parasheh autoriteti qendror, MASHT, kurse mësimdhënësit janë zbatues. Për të ndodhur kjo mësimdhënësit po kryejnë një trajnim, që ata të jenë më të sigurt në realizimin e synimit, qëllimit e objektivave që parasheh Kurrikula e Re…
Shkollat që janë përfshirë për të filluar zbatimin e KKK,  në shtator do të fillojnë zbatimin; me parafilloret, klasat e para dhe klasat e gjashta…



Programi Arsimor Themelor – PATH (BEP), që financohet nga USAID dhe MASHT është në vitin e katërt të realizimit të tij. Shkolla jonë pati fatin që të përfshihej në këtë program me vlerë që nga fundi i vitit 2010 dhe vazhdon të jetë pjesë përbërëse e këtij programi në të tria komponentët e tij, si: Menaxhim i shkollave, Vlerësim dhe Zhvillim Profesional i Mësimdhënësve.

Seminari dyditor, organizuar nga BEP, kishte të bënte kryesisht me të tria komponentët që kanë si pikësynim konvergjent rritjen e cilësisë nëpër shkollat e Republikës së Kosovës. Shumë mësimdhënës përmes këtij programi kanë zhvilluar kapacitetet e tyre në shumë fusha arsimore. Padyshim, ky program është koherent edhe me ndryshimet kurrikulare në arsimin kosovar.
Seminari pati qëllim që të vë në dukje qëndrueshmërinë e rezultateve të arritura për këto katër vite dhe orientimin për të planifikuar edhe për një vit, pra deri në tetor të vitit 2015 kur edhe do të përfundojë projekti i BEP-it.
Struktura e pjesëmarrësve në këtë seminar ishte gjithëpërfshirëse për nivelet: Shkollë, DKA dhe MASHT.
Udhëheqësja e BEP-it, znj. Valmira Haxhaj Gushlla, kishte planifikuar punë ekipore për të gjitha nivelet, në formë të kombinuar, me qëllimin e mirë për të qartësuar pamjen në arsim, duke identifikuar pikat e forta dhe pikat e dobëta që kishin të bëjnë me zhvillimin profesional të mësimdhënësve. Në këtë mënyrë, me pamje të qartësuar, do të planifikohen mundësitë adekuate për arsim sa më cilësor dhe të qëndrueshëm, në favor të ndryshimeve efektive në zbatimin efikas të Kurrikulës së Re.



Në Qendrën Didaktike në Gjakovë është mbajtur një takim informues për dokumentet kurrikulare, takimi u organizua nga MASHT. Në ketë takim, informacione rreth Kornizës së Kurrikulës së Re dhe Kurrikulës Bërthamë, kanë dhënë: Rexhep Kastrati, Binak Gërguri, Shqipe Gashi, Shejnaze Elezi, Arber Salihu; nga ZRA Gjakovë, Hasan Sadria – Koordinator për Regjionin e Arsimit – Gjakovë; nga DKA – Gjakovë, drejtoresha Znj. Diana Çarkaxhia e tj.. Nga Projekti i Binjakëzimit – BE – Kosovë, mori pjesë një eksperte finlandeze, shoqëruar nga Znj. Alberta AlihajdariMASHT, kurse nga DKA – Malishevë, mori pjesë Shefi për Arsim, Z. Halim Hoti.

Shkollat e përfshira në projektin pilotuesKurrikulës së Re të Republikës së Kosovës, nga komuna e Malishevës janë: Gjimnazi "Hamdi Berisha", Qendra e Kompetencës dhe SHFMU "Beqir Gashi" në Rrezor.
Nga shkolla “Beqir Gashi”, sot në këtë takim informues morën pjesë mësimdhënës të tri niveleve arsimore: Parafillor, Fillor dhe i Mesëm i Ulët dhe u përfaqësuan nga mësimdhënëset; Selvije Gashi, Mehreme Kryeziu, Zemrije Gashi, Fehmije Toplana si dhe nga drejtori i shkollës Alush Kryeziu.
Ky takim informues që kishte të bënte me shpjegimin e dokumenteve kurrikulare, ishte informacion ndihmës për fillimin e angazhimit të mësimdhënësve për zbatimin me sukses të Kurrikulës së Re në arsimin parauniversitar nëpër shkollat e përfshira në projektin pilotues në komunat; Gjakovë, Malishevë dhe Rahovec, përkatësisht në shkollat e përfshira në projektin pilotues në Regjionin Arsimor të Gjakovës.



Sot, më 27 maj 2014, shkolla nisi ditën me gëzim, sepse pati një vizitë me rëndësi të veçantë në rrafshin e partneritetit nga Projekti i Binjakëzimit – BE – Kosovë. Dy eksperte finlandeze, të cilat ishin sot ne vizitë në shkollën tonë, Marja Matero dhe Helena Rajalinna, me theks të veçantë kanë marrë informacion rreth: stafit mësimdhënës, nxënësve, infrastrukturës shkollore, trajnimeve, kërkesave të reja për zbatimin e Kurrikulës së Re, për zhvillim profesional të mësuesve, për vlerësim dhe cilësi në arsim, si dhe për nevojat e shkollës me mjete didaktike dhe teknologjike që do të lehtësonin zbatimin e Kurrikulës së Re.


 
Drejtori i shkollës, Z. Alush Kryeziu, ka falënderuar ekspertet,  Marja Matero dhe Helena Rajalinna për vizitën, dhe ka falënderuar zyrtaren pranë MASHT-it Znj. Alberta Alihajdari, për informacionet shtesë rreth Projektit të Binjakëzimit dhe rreth qëllimit të vizitës së sotme…

________

Ç’është Projekt BINJAKËZIMI?

Binjakëzimi është instrument për bashkëpunim ndërmjet administratave publike të shteteve anëtare të BE-së (SHA) dhe të vendeve përfituese, në këtë rast, Kosova. Në rajonin e IPA-s, (Instrument për Asistencë Para-anëtarësimit) binjakëzimi ka për qëllim të ofrojë mbështetje për miratimin, implementimin dhe zbatimin e legjislacionit të BE-së dhe, në këtë rast, ai do të jetë në mbështetje të Ministrisë së Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë, në mënyrë të veçantë, "Mbështetje për Zbatimin e Planit Strategjik të Arsimit në Kosovë 2011-2016 ".
Dy udhëheqësit e projektit, njëri në emër të shtetit anëtar, Finlandës, që udhëheq projektin, Sampo Suhiko, tjetri në emër të shtetit përfitues, Kosovës, Zt. Ferit Idrizi dhe Këshilltarja Rezidente e Binjakëzimit (KRB), Znj. Kirsi Lindroos janë shtyllat kryesore të këtij projekti. Këshilltarja rezidente koordinon projektin dhe është e deleguar nga shteti anëtar në vendin përfitues-Kosovë, për tërë kohëzgjatjen e projektit.
Projekti i Binjakëzimit-BE ka filluar në Kosovë, më 23 mars, 2014, Kosovë dhe do të zgjasë për 34 muaj dhe do të zbatohet në konsorcium të përbashkët nga qeveria finlandeze, Autoritetit të Përbashkët të Omnia-s dhe qeverisë austriake, KulturKontakt- Austria. Ekipi i projektit do të bashkëpunojë ngushtë me MASHT-in, DKA-të, shkollat, si dhe me autoritetet dhe organizatat tjera relevante për fushën e arsimit në Kosovë, përfshirja e të cilëve është e nevojshme për suksesin e projektit.
Ky projekt përbëhet nga tri komponente kryesore:
1. Zbatimi i Kurrikulës së Re, zhvillimit profesional të mësimdhënësve dhe ndërtimin e kapaciteteve të institucioneve arsimore lidhur me kërkesat e reja të kurrikulumit.
2. Sistemi i sigurimit të cilësisë, procedurat dhe mekanizmat në dhe për sektorin e arsimit duke iu referuar kërkesave të Planit Strategjik të Arsimit në Kosovë (2011-2016),
3. Furnizimet esenciale dhe themelore të nevojshme për Krikulën e Re për shkollat.
Shumë misione në terren do të realizohen nga ekspertët afatshkurtër (EASH ) dhe ekspertë afatmesëm (EAM) nga shtetet anëtare në lidhje me tri komponentet e projektit. Të gjitha aktivitetet, zakonisht, planifikohen për periudha 6-mujore dhe përcaktohen me të ashtuquajturën Dokumentin Operativ Anësor (DOA), të cilët duhet të miratohet në takimet tremujore nga Këshilli Drejtues i Projektit. Në këto takime tremujore do të miratohen edhe raportet e projektit. (Burimi: MASHT)